Obținerea de informații nu a fost niciodată atât de ușoară ca astăzi, fapt datorat internetului. În ceea ce privește acuratețea și veridicitatea informațiilor, situația este însă mult mai complicată. În special copiii și tinerii pot fi ușor de manipulat prin informații false sau înșelătoare.
În plus, știrile false, teoriile conspirației și dezinformarea au crescut semnificativ în pandemia COVID-19.
Din acest motiv, este din ce în ce mai necesar să se valorifice potențialul tehnologiilor digitale pentru predare și învățare și să se dezvolte competențe digitale pentru toți. Alfabetizarea digitală este unul dintre obiectivele programului Erasmus+ și este strâns legată de Planul de acțiune privind educația digitală (2021-2027).
În cadrul acestui seminar, jurnaliștii de la Lie Detectors vor pune la dispoziția participanților materiale care să îi ajute să abordeze problema dezinformării la clasă. Conceptul Lie Detectors se adresează elevilor din clasele gimnaziale, cu vârste de aproximativ 10-15 ani.
Evenimentul este și este un seminar de contact cu obiectivul de a demara proiecte de mobilitate școlară și eTwinning în cadrul programului Erasmus+.
Profilul candidatului:
- reprezintă o unitate de învățământ preuniversitar, predare nivel gimnazial;
- este interesat să dezvolte viitoare proiecte internaționale (Erasmus+);
- are cunoştinţe avansate de limba engleză (scris, vorbit).
Criterii de eligibilitate și selecţie:
- prioritate în selecție vor avea participanții care nu au mai beneficiat de finanțare TCA în perioada 1 ianuarie 2020- prezent;
- capacitate de multiplicare, formare şi informare;
- experienţa în proiecte internaționale;
- motivaţie şi asteptări personale şi profesionale;
- distribuţie geografică;
- abilităţi lingvistice, evenimnetul desfășurându-se în limba engleză.
Înscrierea se face online prin completarea formularului de candidatură de AICI (este necesară crearea unui cont pe platforma SaltoET), informații suplimentare pot fi solicitate la adresa de e-mail; nicusor.ciobanu@anpcdefp.ro
Data limită pentru înscriere este: 28 ianuarie 2022.
Alte informații:
a. Numărul maxim de participanți din România: 3
b. Preselecția națională se realizează de către ANPCDEFP.
c. Selecția finală la nivel european se realizează de către Agenția Națională din Germania.
NOTĂ:
1. Acesta este un eveniment online și nu presupune costuri de participare.
2. Prin depunerea candidaturii, fiecare potențial participant își asumă participarea pe toată perioada evenimentului, conform agendei ce va fi transmisă de către organizatori.