Acest seminar de contact își propune să abordeze discuții, reflecții și soluții la provocările și oportunitățile aduse de stagiile de practică în cadrul perioadei de programare Erasmus+ 2021/2027.
Stagiile Erasmus+ oferă o experiență practică și profesională studenților și proaspăt abolvenților din învățământul superior înainte de a intra pe piața muncii.
Mai mult, un studiu de impact Erasmus+ realizat în anul 2019 a relevat faptul că studenții care efectuează o mobilitate Erasmus+ pentru studiu sau stagiu de practică își sporesc competențele de angajare, o mare majoritate (72 %) afirmând că a fost benefică sau foarte benefică în găsirea primului lor loc de muncă.
Cu toate acestea, există încă numeroase provocări și aspecte care afectează punerea în aplicare a unor stagii de succes și care merită examinate.
Obiective:
o Consolidarea implementării calitative a stagiilor de practică.
o Diseminarea și schimbul de bune practici între părțile interesate: universități, Agenții Naționale, organizații studențești.
o Formularea unui plan de acțiune privind implementarea calitativă a stagiilor de practică în context național și instituțional.
În cadrul acestei activități, vor fi discutate opiniile cu privire la ceea ce presupune un stagiu de înaltă calitate din perspectiva studentului, a instituției de trimitere și a organizației gazdă, aspecte legate de recunoaștere, precum și transferabilitatea rezultatelor învățării.
Se va acorda o atenție specială aspectelor legate de perioadele mixte de stagiu, precum și de perioadele de mobilitate pentru stagiul studenților cu oportunități reduse.
Alte tematici:
Disponibilitatea oportunităților de stagiu pe platforma erasmusintern.org
Rolul ESN în implementarea calitativă a stagiilor de practică.
Agenda completă și mai multe informații pot fi găsite pe pagina apelului, AICI.
Profilul candidatului:
- reprezentanți din instituțiile europene de învățământ superior, coordonatori ai Birourilor Erasmus+ cu o experiență minimă de doi ani în implementarea stagiilor Erasmus+;
- este interesat de problematici privind tematica seminarului;
- are cunoştinţe avansate de limba engleză (scris, vorbit).
Criterii de eligibilitate și selecţie:
- prioritate în selecție vor avea participanții care nu au mai beneficiat de finanțare TCA în perioada 1 ianuarie 2022 - prezent;
- capacitate de multiplicare, formare şi informare;
- motivație pentru implementarea de;
- motivaţie şi asteptări personale şi profesionale;
- distribuţie geografică;
- abilităţi lingvistice.
Înscrierea se face online prin completarea formularului de candidatură de AICI.
Data limită pentru înscrierea online este: 10 august 2023, ora 23:59.
Ce trebuie știut:
a. Numărul maxim de participanți din România: 3
b. Preselecția națională se realizează de către ANPCDEFP.
c. Selecția finală la nivel european se realizează de către Agenția Națională din Cipru.
Alte informații:
1. Costurile de participare vor fi distribuite după cum urmează: costurile de transport vor fi acoperite de către ANPCDEFP pe bază de contract (grantul maxim acordat este de 500 de euro), iar cele legate de subzistență (cazare și masă) de către organizatori.
2. Candidații selectați trebuie să-și avanseze sumele necesare acoperirii costurilor de transport până la locul de desfășurare a cursului, utilizând cel mai ieftin mijloc de transport: bilet de avion (clasă economic, low-cost), bilet de tren (clasa a II-a), autocar etc. Aceste costuri vor fi rambursate de ANPCDEFP în proporție de 95%.
3. Un procent de 5% din costurile de transport va fi perceput ca fiind cofinanţarea participantului la curs (și el va fi reținut din cheltuielile de transport, la decont).
4. Agenția Națională din Cipru va asigura costurile privind cazarea, masa participanților și costurile aferente programului de activități.