Declarația Lucrătorilor de Tineret din România

739 Vizualizări
Data: 2 August 2022

Context

Activitatea pentru tineret denumită și lucru cu tinerii, este înțeleasă în mod obișnuit ca fiind instrumentul de dezvoltare personală, integrare socială și cetățenie activă a tinerilor conform Consiliului Europei. Prin activitatea pentru tineret înțelegem toate formele de acțiuni de învățare nonformală și informală, de natură socială, culturală, educațională sau politică, care implică, se adresează sau sunt dezvoltate de tineri. Obiectivul principal al activității pentru tineret îl reprezintă crearea de oportunități pentru ca tinerii să-și modeleze viitorul. 

În România există multe alte ocupații care vizează desfășurarea de activități pentru tineret (denumiți generic lucrători de tineret). Conform COR lucrătorii de tineret sunt acele persoane care  mobilizează tinerii în scopul dezvoltării abilităților de viață și a comportamentelor proactive, stimulând viața asociativă și cooperarea în rândul tinerilor, facilitând participarea acestora la viața comunității. Aceștia acționează prin încurajarea tinerilor de a se implica în diferite activități care să ajute la integrarea lor în societate, facilitează procesul de învățare informală și nonformală în rândul tinerilor , dezvoltă oportunități relevante de învățare, facilitează realizarea planului de dezvoltare al tânărului, contribuie la dezvoltarea politicilor în domeniul tineretului. 

Declarația Lucrătorilor de Tineret 

În vederea unei activități cât mai eficiente a practicienilor în lucrul cu tinerii în România a fost elaborată o Declarație a acestora disponibilă 

AICI

Precizăm că prezenta declarație vizează persoanele implicate în activitatea pentru tineret în sens generic. Aceasta a fost dezvoltată în urma unui proces de consultare de aproximativ șase luni (vezi detalii mai jos) și face parte dintr-un proces mai amplu care, în viitor, are ca scop final elaborarea unei Carte a Lucrătorului de Tineret.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse solicită în perioada 1-11 august 2022 propuneri, sugestii și opinii privind această declarație la adresa de e-mail secretariat.dgptl@mfamilie.gov.ro (detalii AICI)

Declarația cuprinde 3 capitole: Cariera, Activitatea pentru tineret, Cadrul legal și financiar. 

Fiecare dintre capitole conține o serie de teme de interes, după cum urmează:
→ Cariera abordează: Dezvoltarea de standarde ocupaționale; Un program național de formare; Lucrătorul de tineret angajat; O platformă de comunicare online și offline; O asociație reprezentativă a profesioniștilor în lucru cu tinerii; Un cod etic.
→ Activitatea pentru tineret abordează: Strategii locale de tinere; Cunoașterea nevoilor tinerilor; Un centru național de resurse; Cercetări, ghiduri, manuale, proceduri, seturi de metode și instrumente; Standarde de calitate; Rețele de centre de tineret; Outreach sau cum ajungem la tineri.
→ Cadrul legal și financiar abordează: Modificarea cadrului legal; Finanțare adecvată; Dezvoltarea capacității de auto-finanțare.

Fiecare dintre teme conține o introducere care expune provocările identificate, urmată de propunerea de direcții și măsuri. De asemenea, declarația este însoțită de o anexă menită să furnizeze informații suplimentare și să sprijine poziționarea acesteia în contextul național și european.

 

Pregătirea Declarației Lucrătorilor de Tineret

În România a fost organizată online prima ediție a CoNLucraTin - Convenția Națională a Lucrătorului de Tineret în perioada 7-9 decembrie 2021 urmată în perioada 18-20 mai 2022, la Cluj-Napoca (față în față) de cea de-a doua ediție: CoNLucraTin 2.022 – Convenția Națională a Lucrătorilor de Tineret organizate într-un parteneriat între Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) și Asociația pentru Dezvoltare prin Educație, Informare și Susținere (DEIS).

Cele două evenimente care au urmărit să:

  • pună în contact profesioniști din domeniul lucrului cu tinerii din toată țara
  • ofere un spațiu de lucru și de împărtășit bune practici și resurse relevante
  • abordeze provocările care apar în activitatea lucrătorilor de tineret
  • identifice și să pună bazele pentru următorii pași de lucru împreună și suport reciproc (inclusiv sprijin pentru dezvoltarea unei Carte a Lucrătorilor de Tineret)

Pentru pregătirea celei de a doua ediții a fost aplicat online un chestionar adresat lucrătorilor de tineret din care următoarele teme reprezintă teme prioritare:

  • crearea unei comunități a lucrătorilor de tineret
  • crearea unui centru de resurse în domeniu (care să elaboreze instrumente, ghiduri de lucru etc.)
  • realizarea de ghiduri/ instrumente de lucru cu tinerii
  • îmbunătățirea accesului la cursuri de formare profesională
  • dezvoltarea unui ecosistem de tineret
  • dezvoltarea unei platforme/ instrumente pentru diseminarea bunelor practici
  • revizuirea standardului pentru ocupația de lucrător de tineret
  • realizarea Cartei Lucrătorilor de Tineret din România
  • elaborarea unui cod etic (set de norme de conduită).

 

 


Adăugat de: Eurodesk Romania

739 Vizualizări
ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
31 Martie 2025 - 5 Aprilie 2025
Loc desfăşurare
Grecia
Perioada:
12 Mai 2025 - 16 Mai 2025
Loc desfăşurare
Luxemburg
ULTIMELE ştiri
09 Ianuarie 2025

Încă din anul 1990, Eurodesk inspiră și sprijină tineri ca tine!

23 Decembrie 2024

În atenția tuturor beneficiarilor: pot apărea întârzieri în plata soldurilor rapoartelor finale

ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
31 Martie 2025 - 5 Aprilie 2025
Loc desfăşurare
Grecia
Perioada:
12 Mai 2025 - 16 Mai 2025
Loc desfăşurare
Luxemburg
ULTIMELE ştiri
09 Ianuarie 2025

Încă din anul 1990, Eurodesk inspiră și sprijină tineri ca tine!

23 Decembrie 2024

În atenția tuturor beneficiarilor: pot apărea întârzieri în plata soldurilor rapoartelor finale

 
Acest site foloseşte cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Mai multe informații aici.