Taxe în proiectele de tineret Erasmus+

Vizualizări
Data: 26 Iulie 2017

 

În atenția celor interesați să participe la proiecte de mobilitate în domeniul tineretului finanțate prin Erasmus+

 

Primim mesaje din partea unor tineri din România interesați să participe la proiecte de mobilitate de schimburi de tineri și/sau proiecte de mobilitate a lucrătorilor de tineret (dar nu numai), finanțate în diferite țări europene prin programul Erasmus+, proiecte în care este prevăzută o taxă de participare / “taxă de procesare”/taxă de pregătire.

Programul Erasmus+, prin proiectele de mobilitate în domeniul tineretului promovează mobilitatea în interiorul şi în exteriorul graniţelor UE, învăţare nonformală şi dialog intercultural, încurajând angajarea şi integrarea tuturor tinerilor, indiferent de mediul educaţional, social şi cultural al acestora: Erasmus+ este un program pentru toţi! O prioritate pentru Uniunea Europeană este de a permite tuturor tinerilor, inclusiv tinerilor cu oportunităţi reduse, să participe la Programul Erasmus+. Perceperea unei taxe de participare este o practică ce conduce la excluderea unor categorii de tineri și contravine obiectivelor și priorităților Programului.

ANPCDEFP, instituția ce gestionează în România programul Erasmus+, nu susține și nu recomandă perceperea unei taxe de participare. Acest punct de vedere este împărtășit și de alte Agenții Naționale din cadrul programului.

Vă recomandăm ca înainte de a vă angaja să participați la un proiect de mobilitate în domeniul tineretului, pentru a avea așteptări realiste, să aveți în vedere urmatoarele aspecte:

Proiectele finanțate prin Programul Erasmus+ nu reprezintă o modalitate de a te întâlni cu prietenii/rudele în diferite părți ale Europei, nici modalitate de a petrece vacanța sau de a pleca în circuite turistice (așa cum sunt promovate uneori astfel de proiecte). Proiectele ce primesc finanțare prin Programul Erasmus+ sunt o oportunitate de învățare, aduc o importantă contribuție la acumularea competențelor prin învățare nonformală precum şi prin promovarea participării active a tinerilor în societate. Nu vă lăsați înșelați de false promisiuni!

In cazul în care întâlniți organizații din Europa și nu numai care vă percep/solicită bani pentru a vă implica în proiecte finanțate prin programul Erasmus+ (domeniul tineretului) vă recomandam să nu dați curs unor astfel de solicitări și să luați legătura cu Agenția Națională din țara organizației respective (adresele pot fi găsite în Ghidul Programului disponibil pe site-ul www.erasmusplus.ro) pentru a semnala astfel de practici. Astfel, vă asigurați că proiectul este real, că AN are cunoștință de respectiva taxă și că o acceptă sub forma unei contribuții în folosul proiectului.

Taxele de participare nu pot fi taxe de procesare dosare (nu există acest concept în programul Erasmus+) și nu pot constitui o condiție pentru a beneficia de pregătire pentru respectiva activitate. Organizația iși poate acoperi eventualele costuri generate de pregătirea participantilor din finanțarea proiectului (există linie bugetară pentru acest lucru-sprijin pentru organizarea mobilității).

In cazul în care o organizație refuză să vă accepte în proiect pe motiv că nu puteți plăti o taxă de participare, vă rugăm să ne contactați (dacă este vorba despre proiecte ce se desfășoară în România) sau să contactați reprezentanții Agențiilor Naționale din țara organizației coordonatoare și să semnalați acest lucru.

In cazul în care sunteți totuși de acord să plătiți o eventuală taxă de participare, asigurați-vă că aveți cunoștință cu privire la următoarele tipuri de informații, înainte de a efectua plata:
- titlul proiectului și perioada exactă de desfășurare
- tema proiectului și activitățile la care veți participa
- numele organizației coordonatoare și a celei care găzduiește activitatea precum și date de contact ale persoanelor responsabile
- organizațiile implicate în proiect (de preferat numele organizațiilor, nu doar țara) și numărul de participanți/grup național
- locul concret de desfășurare (localitate, adresă completă, spațiul de cazare)
- informații practice referitoare la proiect (infopack)
- profilul participantului, criteriile de selecție și modalitatea în care se va desfașura propriu-zis selecția
- cine este răspunzător de aspectele logistice (procurare bilete de avion, soluționarea procedurilor legate de viză, asigurări de călătorie, cazare, masă, eventual traducere)
- dacă este vorba de o activitate de formare, cine sunt formatorii sau cine asigură /este responsabil de formarea participanților
- ce responsabilități veți avea ca participant înainte de activitate, în timpul activității, dar și după finalizarea mobilității
- condițiile de rambursare a costurilor de călătorie;
- modalitatea în care va fi asigurat transportul local
- persoana de contact (Nume prenume, funcție, număr de telefon și adresa de email) din partea organizației din România.
- pentru ce este solicitată respectiva taxa

Inainte de a decide să participați la un proiect de mobilitate puteți contacta organizația coordonatoare pentru a verifica informațiile din anunțul de recrutare a participanților.

Vă recomandăm să țineți cont de aspectele menționate mai sus, altfel vă expuneți riscului de a fi înșelați!

Vizualizări
ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
12 Mai 2025 - 16 Mai 2025
Loc desfăşurare
Luxemburg
Perioada:
1 Aprilie 2025 - 6 Aprilie 2025
Loc desfăşurare
Germania
ULTIMELE ştiri
23 Decembrie 2024

În atenția tuturor beneficiarilor: pot apărea întârzieri în plata soldurilor rapoartelor finale

23 Decembrie 2024

Aceste informaţii se adresează organizaţiilor/instituţiilor care au în derulare proiecte de voluntariat în Corpul European de Solidaritate şi vor să înscrie voluntarii găzduiţi la sesiunile de Formare la sosire (OAT - OnArrival Training) și Evaluare intermediară (MTE - MidTerm Evaluation).

ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
12 Mai 2025 - 16 Mai 2025
Loc desfăşurare
Luxemburg
Perioada:
1 Aprilie 2025 - 6 Aprilie 2025
Loc desfăşurare
Germania
ULTIMELE ştiri
23 Decembrie 2024

În atenția tuturor beneficiarilor: pot apărea întârzieri în plata soldurilor rapoartelor finale

23 Decembrie 2024

Aceste informaţii se adresează organizaţiilor/instituţiilor care au în derulare proiecte de voluntariat în Corpul European de Solidaritate şi vor să înscrie voluntarii găzduiţi la sesiunile de Formare la sosire (OAT - OnArrival Training) și Evaluare intermediară (MTE - MidTerm Evaluation).

 
Acest site foloseşte cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Mai multe informații aici.